Fyrstadsföretag

Hur hög lön har en hyrläkare?

Hur hög lön har en hyrläkare?

Hur hög lön har en hyrläkare?

En av anledningarna till att en del läkare väljer att arbeta som så kallade hyrläkare är för att få en högre lön. Det är nämligen vanligt att lönen blir betydligt högre än vid en vanlig anställning men det finns förstås flera avgörande faktorer – så som kompetens, erfarenhet och arbetsmängd.

Vad innebär det att vara hyrläkare?

En hyrläkare arbetar för ett bemanningsföretag som erbjuder bemanningslösningar för olika typer av vårdinrättningar – så som hälsocentraler och sjukhus. Behovet av läkare kan till exempel uppstå vid akut personalbrist, när ordinarie personal är frånvarande under längre perioder eller när det behövs en speciell kompetens.

 

De hoppar kort och gott in där det behövs och för att passa i rollen krävs bland annat flexibilitet.

Lön för en hyrläkare

Många av dom läkare som valt att arbeta för ett bemanningsföretag gör det delvis tack vare möjligheterna till högre lön. Exakt nivå varierar och avgörs av flera faktorer.

 

  • Kompetens – Det som främst avgör är personens kompetens. En läkare med en specialistkompetens tjänar troligen mer än en allmänläkare – precis som när det kommer till vanliga anställda.
  • Erfarenhet – Även erfarenhet och antal år inom yrket påverkar hur mycket det går att tjäna genom att arbeta på det här sättet. Mellan någon som har många år i ryggsäcken och någon som är nyutexaminerad kan det skilja många tusen i månaden. Erfarenhet kan trots allt ses som en form av kompetens och är därmed lönegrundande.
  • Vilka typer av uppdrag som utförs – En hyrläkare arbetar för ett bemanningsföretag som listar olika typer av uppdrag. Vilka typer av uppdrag som en läkare väljer att utföra kan även det påverka lönen. Högre nivå kan till exempel ges i vissa städer där det är svårt att hitta personal.

 

Generellt får en hyrläkare som arbetar via ett bemanningsföretag alltid högre lön än en vanlig anställd läkare, främst eftersom det krävs en hel del flexibilitet. Det är svårt att ange en exakt lön eftersom flera faktorer påverkar – inte minst när det kommer till arbetsmängd.

 

Det finns möjlighet att jobba både mycket och lite – vissa väljer att jobba heltid på det här sättet medan andra har det vid sidan av en anställning. För att veta mer exakt hur lönebilden ser ut bör ett bemanningsföretag inom vårdsektorn kontaktas.